Allergisk mot socker?

Nej. Nej. Och åter nej. 

En person med diabetes är inte allergisk mot socker. Däremot är det svårare – i princip omöjligt – att möta upp med exakt rätt mängd insulin vid exakt rätt tidpunkt när maten innehåller mycket socker/kolhydrater. Även matens sammansättning, aktivitetsnivå, tillväxt, infektioner och sömn är några av de faktorer som påverkar blodsockret. 

Eftersom Juno är så liten har vi ännu inte experimenterat så mycket med sötsaker men ett antal glassar har slunkit ner och det har vi lyckats få till bra. Som allt annat gällande diabetesen så är planering a och o – ta insulin ett tag i förväg så att det hinner möta upp bra för att undvika onödigt stor blodsockerstegring. 

Ni kan nog inte ens se på kurvan när glassen åts?

  
  
Andra saker har vi lyckats mindre bra med. Nedan ser ni en kalaskurva. Såg bra ut under själva kalaset men fettet i de där ostbågarna, som jag hade hoppats Juno inte skulle tycka om men som han såklart älskade, fördröjde höjningen en hel del så blodsockret for iväg först ett par timmar senare – upp till inte mindre än 18. Galet.

  
För oss helt omöjligt att förutse och parera då Juno aldrig tidigare ätit det. Chansa och ge mer insulin för att undvika en sådan höjning är riskabelt, dels för att Juno sov och även för att chansen att pricka rätt tidsmässigt är väldigt svårt vilket skulle kunna leda till att Juno istället blir låg. 

Det är inte kalas särskilt ofta så kanske är det värt en stunds höga värden för att Juno ska kunna vara, och äta, som alla andra just där och då?

Juno har alltid haft väldigt bra Hba1c/långtidssockervärde och så länge det är så tycker jag det kan vara ok att han får unna sig att vara som vilket barn som helst på kalas då och då. 

Att leva med typ 1-diabetes är en hel vetenskap. Aldrig någon vila utan ständig planering – dag som natt – med förhoppningen att lyckas ligga steget före. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s